Укупно приказа странице

понедељак, 29. мај 2017.

PSORIJAZA

Psorijaza je rasprostranjeno hronično zapaljensko kožno oboljenje, koje se obično sastoji od perioda poboljšanja i pogoršanja. Najčešće se javlja vrsta psorijaze koja ima upadljivo oivičene naslage koje mogu biti ili ružičaste ili sive boje, prekrivene srebrnkastom ljuspastom kožom. Te naslage takođe mogu izazvati lokalizovanu hiperpigmentaciju. Simptomi se mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, međutim najčešće nastaju u ranoj odrasloj dobi ili kasnije u životu, oko 50. ili 60. godine.
SIMPTOMI
Upalne reakcije u dubljem dermisu i gornjem epidermisu,
Povećana produkcija keratinocita (dominantnog tipa ćelija u epidermisu),
Skraćeni ciklus rasta ćelija i
Poremećen proces deskvamacije (deskvamacija se odnosi na prirodan proces pri kojem se ljušti površinski sloj kože)
UZROCNICI
Genetika
Studije ukazuju da bi većina slučajeva psorijaze mogla biti nasledna, zbog učestalosti pojave psorijaze u porodicama osoba sa tim problemom. Smatra se da određeni  geni mogu biti povezani sa psorijazom, ali tačan način na koji se to dešava još nije jasan.
Infekcije
Infekcije često učestvuju u razvoju psorijatičnih simptoma. Bakterije, naročito streptokok, su najčešće uključeni patogeni i povezani su sa kapljicnom psorijazom. Infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV), iako nije direktan uzrok psorijaze, dokazano povećava verovatnoću pojave težih oblika psorijaze, ako osoba već ima psorijazu.
Stres
Psihološki stres može pogoršati stanje i u nekim slučajevima, biti dovoljan kao okidač.
Lekovi
Pojedini lekovi, a posebno litijum, antimalarici i beta-blokatori, imaju negativan uticaj na psorijazu. Nagli prekid terapije jakim topikalnim ili oralnim kortikosteroidima može izazvati povratak simptoma, koji mogu biti ozbiljni i čak dovesti do eritrodermatske ili čak generalizovane pustularne psorijaze.

Resite se Psorijaze uz preparate Sibirskog zdravlja
TERAPIJA
u pecetku Paraklins,posle Renesansa,Limfosan za jetru, Caj za jetru,Trimegavital borago i amaranth,Pik.Kasnije Sihrovital IV i korekcija programa.





Нема коментара:

Постави коментар